"Læger er ikke flokdyr" 

Mit studie – dit studie med Jannik Hilsted, lægelig direktør på Rigshospitalet og KU-alumne fra medicin
Interview fra 2012

”Dengang var der jo ikke meget at vælge imellem”. Sådan fortæller Jannik Hilsted om valget af studie han skulle foretage i 1969.

Der var sat en dag af til at besøge uddannelserne forklarer han, og Jannik Hilsted valgte faktisk i første omgang bussen, der kørte til polyteknisk læreranstalt (det nuværende DTU). ”Da jeg havde været der i en halv time, sagde jeg til mig selv, at der skulle jeg bare ikke være”, fortæller Jannik og griner. Der var tale om en nej-følelse, og da Jannik havde nogle venner, der læste medicin tog han en beslutning om at starte der.

”Then you’re on your own”

Jannik Hilsted var kun 18 år, da han blev student, og da ordet sabbat-år endnu ikke var blevet en del af ordbogen, var det derfor direkte videre på universitetet. ”Man var meget fokuseret på, at det skulle gå godt, og det lå ikke i kortene, at man kunne skifte studie”, fortæller han.

Men der var dog heller ingen tanker hos Jannik om at springe fra medicinstudiet. Det levede op til hans forventninger og i modsætning til gymnasiet, der var ekstremt stift, var der store muligheder for at selv at strukturere sit studieliv. ”For mig indebar det følelsen af frihed”, forklarer Jannik Hilsted. Derfor var det heller ikke negativt, da det efter et enkelt ruskursus blev gjort klart at ”Then you’re on your own”.

Individualister

Når Jannik Hilsted bliver spurgt om, hvad der karakteriserede de studerende på medicin, fortæller han, at de foruden en fascination for det naturvidenskabelige og biologiske felt også i høj grad er individualister.

 ”Det er folk, der ikke nødvendigvis er flokdyr”, som han siger og mener, at det nok bunder i, at man som læge skal være i stand til at stå alene med et stort ansvar. ”Meget af det du står med som læge er individuelle beslutninger, og man ved godt, når man starter på studiet, at det er sådanne situationer man havner i”.

En universitetsidentitet

Da Jannik i 1976 blev færdig med studierne og kunne kalde sig alumne fra Københavns Universitet, var der en ekstrem høj arbejdsløshed og i stedet for at kæmpe om reservelægestillingerne, valgte han at fortsætte med forskning og undervisning, områder han var startet på under studierne.

Og selvom Jannik efterfølgende blev overlæge og direktør på forskellige hospitaler, har han hele tiden forsøgt at bibeholde tilknytningen til Københavns Universitet og dermed sin universitetsidentitet, for som han siger: ”Universitetets rolle skal man ikke undervurdere. Universitetsidentiteten er ekstremt vigtig, og den skal man sørge for holder”.

Fagdirektøren

Nu bruger Jannik Hilsted sin medicinuddannelse som lægelig direktør på Rigshospitalet, og har sammen med resten af direktionen ansvaret for 9.000 ansatte. Her er Janniks rolle blandt andet at være ansvarlig for behandlinger og faglige problemstillinger på hospitalet, men også for at positionere Rigshospitalet internationalt.

Selvom Jannik Hilsted nu sidder som administrator, oplever han ikke, at han er kommet længere væk fra det, der optog ham, da han startede på medicinstudiet - tværtimod. ”Muligheden for at blive opdateret på den faglige litteratur og de faglige problemstillinger er næsten kun blevet endnu større, nu hvor jeg er tvunget til at se det hele lidt i helikopterperspektiv”.

Af med skyklapperne

Når Jannik skal give et godt råd videre til kommende generationer af studerende, bliver det at have antennerne ude og ikke kun at fokusere på det faglige. Det er selvfølgelig en balancegang, da man også skal holde skruen i vandet, hvad angår studier og læsning, men som han slutter ”Jeg skabte rigtig mange relationer på studiet, og det er folk som lige nu er nogle af dem, der betyder mest i mit liv”.