Modet til at tage springet

Interview fra 2013 med KU-alumne fra fransk Jacqueline Karibo, Nature Publishing Group

For KU-alumne Jacqueline Karibo har drømmen om London levet længe. Så da hun var færdig med sin bachelor i fransk på KU, besluttede hun sig for at tage springet. I dag arbejder hun for Nature Publishing Group som customer service coordinator. Her står hun for en del af forlagets kundekommunikation og Jacqueline er slet ikke færdig med den pulserende storby endnu. Drømmen om London Før Jacqueline blev optaget på Københavns Universitet, søgte hun to gange ind på engelske universiteter. Desværre uden at komme igennem nåleøjet. Derfor parkerede hun ønsket om at læse i England for en stund, mens hun tog sin bacheloruddannelse i fransk med tilvalg i kulturjournalistik på KU. Under en USA-tur efter bachelorgraden var i hus, blev drømmen om London dog vakt til live igen. Jacqueline besluttede at tage springet og flytte til London for at finde et arbejde, når hun kom hjem. Valget var ikke helt uskræmmende, for – ud over et par veninder – havde hun ikke noget netværk i byen og intet fast sted at bo.

Mødet med det engelske system og alle de praktiske ting, der skal ordnes, når man flytter til et nyt land, var for Jacqueline egentlig mere besværligt end at finde et job. At få oprettet en bankkonto, få et National Insurance Number så man kan få lov til at arbejde m.v..

Jacqueline var dog målrettet. Så der gik ikke længe før tilladelserne var i hus og hun fik et fast arbejde.

Betydningen af tebrygning og after work drinks Nu har Jacqueline igennem flere år arbejdet for Nature Publishing Group, som udgiver velrenommerede videnskabelige tidsskrifter, online databaser m.v., herunder det førende tidsskrift Nature.  Hun arbejder som customer service coordinator med ansvar for at koordinere kontakten med kunderne på hjemmesiden og forudse deres spørgsmål: ”Jeg skriver bl.a. dokumentation af, hvordan vores produkter virker, så vi kan lægge det på hjemmesiden. Når kunderne har brug for hjælp, kan de gå derhen og finde produktinformation eller få besvaret spørgsmål. Det samme gælder andre afdelinger, der ikke ved noget om produktet. Jeg arbejder også med større problemer inden for kundeservice, såsom tekniske problemer med vores hjemmeside.”

"”Englænderne arbejder sent men de går også meget ud. Der er mange after work drinks. Det er lidt anderledes end med danskerne

Jacqueline Karibo

Nature Publishing Group er ejet af det store forlag Macmillian, der har mere end 7.000 ansatte i 80 lande og noget af det mest spændende ved jobbet er for Jacqueline at arbejde i et internationalt miljø: ”En af fordelene ved mit job er, at jeg har arbejdet med alle mulige forskellige mennesker. Jeg har både samarbejdet med kolleger i eks. Indien, New York og Japan. På den måde har jeg lært andre kulturer og arbejdskulturer at kende. Så jeg har været meget heldig med de personer, jeg har arbejdet sammen med.”

Jacquelines kolleger til hverdag er dog mest englændere. Hun har skullet vænne sig til den særlige omgangstone på arbejdspladsen, som er meget uformel, humoristisk og social. Sådan noget som at gå med ud for at lave te i pauserne, betyder meget for arbejdsfællesskabet eller at tage en drink sammen efter arbejde: ”Englænderne arbejder sent, men de går også meget ud. Der er mange after work drinks. Det er lidt anderledes end med danskerne. Det er herovre vigtigt at være sociale med kollegerne og lære dem at kende på en anden måde også. Alt det er ikke ting, der står i en virksomheds personalebog. Det er bare noget, man lærer selv efter et stykke tid.”

Alt er større Selvom det sociale fællesskab betyder meget på Jacquelines arbejdsplads, har hun også oplevet at venskaber opfattes på en anden måde i London end i Danmark. For mange er London en ”overgangsby” og man bliver f.eks. ikke inviteret hjem til folk på samme måde som i Danmark: ”London er en ”transitional city”, hvor folk kommer og går. Det er et sted, hvor folk ikke nødvendigvis bliver i så lang tid og det kan man mærke på de relationer, man knytter.”

Den store gennemstrømning af mennesker er måske ikke så uforståelig. London er også en kulturel metropol, der tiltrækker mange forskellige personer og hvor kun mangel på tid og penge sætter begrænsninger: ”Hver dag er der noget forskelligt, man kan foretage sig. Alt i London er på et større niveau. Alt er hurtigt. Så nogle gange tænker jeg, om jeg skal have et pusterum. Jeg kan godt savne de der mere simple ting, såsom at cykle på arbejde. Men det gode ved London er, at hvis man får et stort netværk, så kan man have det godt.”

Mere at opleve, mere at nå Selvom Jacqueline ikke anvender franskdelen af sin KU-uddannelse så meget til daglig, føler hun alligevel, at hun har fået noget værdifuldt med sig fra KU, som hun kan bruge i sit nuværende job: ”At gå på universitetet i Danmark har givet mig en selvtillid i arbejdet. Både at være i stand til at løse problemer alene men også at arbejde i grupper. Det har været rigtig godt for mig. Jeg er også i stand til at tage kritisk stilling til tingene. Når jeg er til møder, har jeg selvtilliden til at stille et kritisk spørgsmål til en eller anden projektleder. For jeg er vant til at sidde i et rum, hvor man diskuterer og snakker.”

Netop selvtillid og mod har været drivkraften i at bringe Jacqueline fra Danmark til London og kaste sig ud i at søge arbejde i en fremmed by, hvor hun ikke kendte jobsøgningsvejene. Engang i fremtiden kan hun godt forestille sig at vende tilbage til Danmark, men foreløbigt har hun stadig mere at opleve og nå i London. Først og fremmest vil hun gerne tage de næste skridt i sit arbejdsliv og få et job med et mere kommunikationsfokuseret indhold.

Til andre, der gerne vil springe ud på det dybe vand med et internationalt arbejdsliv har Jacqueline følgende råd: ”Research, research, research. Hvis det er England, du gerne vil til, så gå på reed.co.uk, som er deres største jobdatabase. Kig på deres jobopslag og find ud af, hvad de kræver og om det passer til det, du vil. Jeg synes også, at man bare skal prøve at komme i kontakt med nogen, der er i det land, man gerne vil til og høre om deres erfaringer og oplevelser. Man får rigtigt meget information, hvis man bare kender nogen, der ved, hvordan man skal gribe det an.”

Se bl.a. Jacquelines LinkedIn profil

Opdatering, 2017: Jacqueline har arbejdet for Client Service Company siden Januar 2016.