”Det bedste fra to verdener”

Interview fra 2013 med KU-alumne i matematik-økonomi Jacob Lindewald, Barclays Investment Bank

På Canary Wharf i London ligger et af Londons største finansdistrikter. Her har KU-alumne Jacob Lindewald siden 2006 arbejdet for Barclays, en af sværvægterne inden for banksektoren. Som ansvarlig for bankens løsningsdrevede salg til danske kunder føler han, at han får det bedste fra to verdener.

"Med det jeg har læst er der kun nogle få banker, der globalt har platformen på dette område. Så hvis du vil være med der hvor det ”sner”, foregår det primært i London eller New York.

Jacob Lindewald

Fra Nationalbanken til Barclays Da Jacob Lindewald i 2004 afsluttede sin kandidat i matematik-økonomi fra Københavns Universitet fik han job i Nationalbanken, hvor han også havde arbejdet som studentermedhjælper. Et rigtigt godt sted at starte, men efter et udlandsophold i studietiden på Ivy League-universitetet Cornell følte han, at udlandet stadig trak. Opholdet på Cornell var faktisk lidt af en øjenåbner: Ikke bare fik Jacob gennem kurser på Cornells Business School mulighed for at kombinere den faglige matematik-økonomiske del med et mere erhvervsorienteret, ”kommercielt” perspektiv, som han følte, han manglede fra Danmark – han oplevede også de mange berigende aspekter ved at studere i et internationalt miljø med mennesker fra hele verden.
Opholdet plantede nogle frø, som blomstrede, da Jacob gennem fagligt bekendte og en del benarbejde efter halvandet år i Nationalbanken fik arbejde i Barclays Investment Bank i London. De var på det tidspunkt ved at bygge et team til at dække det skandinaviske marked. Jacobs specialiserede uddannelsesbaggrund passede perfekt ind: ”Med det jeg har læst er der kun nogle få banker, der globalt har platformen på dette område. Så hvis du vil være med der hvor det ”sner”, foregår det primært i London eller New York. Barclays havde på det tidspunkt brug for nogen, der kunne regne på tingene. Så jeg startede i princippet som en rigtig talknuser og gjorde det nogle år.”

At aftjene værnepligten Barclays opererer i mere end 50 lande og har på verdensplan 140.000 ansatte. Jacob har nu været ansat i Barclays Investment Banks afdeling for det skandinaviske marked i 7 år. Han har arbejdet sig op fra en juniorposition som ”teknisk talknuser” til at have ansvaret for salg af løsninger til danske kunder såsom pensionskasser, forsikringsselskaber, banker m.v.: ”Jeg har haft fornøjelsen af at gennemgå hele spektret: først at komme ud og anvende det jeg har læst, eksempelvis i forbindelse med modellering, og så i takt med at jeg blev mere senior at få fornøjelsen af at se, hvad kunderne egentlig bruger alt det her matematik til.” 

I Londons bankverden er det typisk, at man starter som ”manden på gulvet” i en juniorposition, hvor man gerne bliver ansat direkte fra universitetet igennem et graduate program, og så langsomt arbejder sig opad. Arbejdsdage på 10, 12, 14 timer er reglen snarere end undtagelsen, uanset hvor på rangstigen, du befinder dig, så for Jacob er der ikke tid til at hvile på laurbærrene. Han arbejder omkring 10 timer i snit pr. dag: ”Den gennemsnitlige arbejdstid herovre er højere end i Danmark. Det er den også når du får familie. Det er der slet ikke den samme forståelse for som i Danmark. Jeg er endda heldig, for jeg sidder i et skandinavisk team, hvor arbejdstimerne er betydeligt mere fleksible. Hvis man herovre siger til sin chef, at man gerne vil arbejde hjemmefra, tror han, at det er fordi du skal holde fri.”
Samtidig er arbejdskulturen i London ifølge Jacob langt mere konkurrencepræget end i Danmark. Der er ikke mangel på spidse albuer, også fordi Londons finanssektor tiltrækker nogle af de skarpeste hoveder: ”Der bliver naturligt nok mere konkurrence. Vi arbejder i en ekstremt internationaliseret branche, hvor universitetsuddannelse fra hele verden kommer til City og til Canary Wharf for at kæmpe om de samme jobs.”

Kend din besøgstid I Londons finanssektor er ikke bare karrierevejene men også beslutningsprocesserne hierarkiske. Der er ikke tvivl, om hvem der har førertrøjen på i et team. Det ser Jacob som en fordel: ”I Danmark kan der gå 1 ½ år fra du er færdig, og så er du projektleder. Det hele er et stort fladt hierarki. Jeg mener, det kører mere effektivt herovre. Jeg har arbejdet både i Danmark og England, og jeg tror, at noget af det der bliver kaldt ”selvledelse” og ”selvbestemmelse” mest er optik. Beslutningsprocesserne her er mere effektive, for det er klart på et hold, hvem der ultimativt siger ja og nej. Man får meget hurtigt stort ansvar for egne transaktioner, men samtidigt har man altid en klar kommandovej og klare beslutningsprocesser, hvis der opstår tvivl eller komplikationer.”

Det er ikke kun i forhold til chefen, at man skal kende sin besøgstid. Jacob arbejder til hverdag tæt sammen med andre skandinaver, mens kolleger i resten af Barclays både er englændere, asiater, amerikanere osv. Så en vigtig forudsætning for Jacobs internationale karriere er, at han er i stand til at afkode andre: ”Du skal kunne læse, hvordan folk agerer i forskellige kulturer. Englændere kan eks. udtrykke utilfredshed så subtilt at du måske ikke engang opdager det, hvor andre kulturer er mere ekspressive. Så man skal kende sin besøgstid, når man manøvrerer.” Selvom Jacobs arbejdsmiljø er internationalt, har han ikke mistet den tætte tilknytning til Danmark. Det lokale er stadig i det globale. Han er som ansvarlig for det danske kundemarked næsten ugentligt i København til møder og hans afdeling har en tæt kontakt til hele Skandinavien: ”Jeg har en international karriere, men den er tæt knyttet til mit hjemland. Så navlestrengen er ikke helt klippet. Jeg får faktisk det bedste fra to verdener. Jeg kan bruge min kulturelle baggrund over for mine kunder men samtidig oplever jeg hvordan det er at arbejde internationalt.”

Kom ud! Jacob Lindewald kan kun opfordre andre til at prøve kræfter med at bo og arbejde i udlandet. Især som ung og nyuddannet og før familielivet kommer til: ”London er fantastisk for her er en masse muligheder. Der er en masse unge mennesker fra hele verden som du kan gå ud med, som du kan opleve ting med. Det interessante ved London er netop at det er en smeltedigel, hvor hele verden kommer sammen.”
Da Jacob selv læste på Cornell i USA, opdagede han også hvad han egentlig har med i bagagen som KU’er. Cornell tiltrækker nogle af de dygtigste studerende fra hele verden, men Jacob fandt ud af at han sagtens kunne lege med: ”Den gammeldags model hvor man bruger tid på at få det metodisk-faglige på plads er guld værd. På KU er det faglige niveau højt og det har været utrolig positivt.”

Jacobs udlandsophold gav ham dermed nye perspektiver på sin matematik-økonomi-uddannelse og blod på tanden i forhold til at forfølge sin egen drøm om en international karriere. Til andre studerende og alumner, der drømmer om det samme, har han to gode råd: ”Vær dels opmærksom på, at rekruttering til graduate programmer i internationale virksomheder kører meget tidligere end i Danmark. Hvis du bliver færdig i sommeren 2014, skal du faktisk allerede søge et graduate program inden sommeren 2013".

Det andet er: "Se at komme af sted på et studieophold i udlandet. Det er guld værd! Jeg siger altid: Hvis du læser på KU og har mulighed for at tage et udlandsophold, så får du det bedste fra to verdener!”

OPDATERING: Jacob forlod i 2014 Barclays og arbejder nu i J.P. Morgan. Se hans LinkedIn profil her