"Singapore tur-retur"

Interview fra 2011 med Hans Christian Drost, cand. polit

Da Hans Christians familie hørte, at han ville læse polit spurgte hans svoger lidt drillende: "Nå, Hans Christian, hvad kan man så bruge sådan en uddannelse til?" - "Tja, man kan vel altid blive bankdirektør!" - "Jeg vidste allerede på universitetet, at jeg ville noget med bank og udlandet. Men kommentaren om bankdirektøren var en spøg, og den har jeg måttet høre meget for siden".

Gennem et opslag på Økonomisk Institut fik Hans Christian et studiejob i Kjøbenhavns Handelsbank i Holmens Kanal. Han startede som hjælp på biblioteket i Økonomisk Politisk Afdeling, men fik gradvist bevæget sig over til områder som var mere relevante for hans studium og til opgaver med international profil. Samtidig arbejdede han også som ejendomsmægler i fritiden. Det var aldrig en hemmelighed for nogen, at Hans Christian gerne ville beskæftige sig med det internationale og til udlandet. Det fortalte han åbent og tit til sin arbejdsgiver.

Studiejobbet førte til en stilling som nybagt cand.polit i Udlandsafdelingen. Det er meget naturligt at Hans Christians næste bankjob blev i en amerikansk bank med stærkere international fokus og her lærer han i høj grad faget International Banking, og er klar til at prøve kræfter med sin viden i Andelsbanken, hvor den nye udfordring har fokus på udlandsfinansiering.

Hans Christian kommer første gang til Singapore i foråret 1988, hvor han skal undersøge mulighederne for bankvirksomhed i Fjernøsten. "Da jeg landede, tabte jeg mit hjerte til Singapore. Varmen, palmerne og Singapores multikultur - det var altsammen eksotisk og meget spændende. Selvom opholdet i Singapore kun var af een uges varighed, vidste jeg at jeg måtte tilbage", indrømmer Hans Christian. "Nu er det sådan, at når man opstiller et budget for andre, så risikerer man selv at blive bedt om at efterleve det. Og sådan gik det, da jeg blev udnævnt til filialdirektør i Singapore."

Nye udfordringer 

I Singapore møder Hans Christian også sin hustru. Parret tager efter en årrække i Singpore med banken til Frankfurt am Main, hvor Hans Christian får ansvaret for bankens erhversaktiviteter. Hans Christian søger egentlig ikke job i denne periode, men bliver headhuntet til det næste job som bankdirektør for Frankfurter Bodenkreditbank. Da hans kontrakt udløber i 2002 har finanssektoren i Tyskland store problemer, og Hans Christian og familie er klar til at prøve noget nyt efter 10 år i Tyskland.

Tilbage i Singapore er stemningen en ganske anden, end da Hans Christian var der tidligere. Nu taler alle om SARS, der er lavkonjunktur og panik på et trængt ejendomsmarked. Et stort antal internationale virksomheder afskediger eller repatrierer i denne periode deres medarbejdere. Men det er også et gunstig tidspunkt at slå sig ned på. Hans Christian og familien tager uden arbejdsgiver i ryggen det store spring tilbage til Singapore og har boet der lige siden. Hans Christian passer familiens forretning og har i en periode været medlem af børsen i Singapore - men i de seneste år har der været fokus på hustruens karriere.

Udover de daglige opgaver har Hans Christians en brændende interesse for slægtsforskning og har i et omfattende materiale dokumenteret slægtens aner tilbage til 1600-tallet. "Det er noget af en udfordring, når man er så langt væk hjemmefra, men folk er ekstra hjælpsomme, når de hører man ringer fra Fjernøsten!" - "Det rykker lidt i nationalfølelsen, når man sådan beskæftiger sig med slægten derhjemme, og fælles for os danskere herude er vel, at vi bliver mere danske, jo længere tid vi er herude!"

Hans Christians familie kan bedst beskrives som multinational: hans hustru er fra Singapore, den ældste datter har gået på amerikansk skole i Singapore og boet et par år i Kina og den yngste datter, der er født i Tyskland og har gået i tysk skole, oplever tysk som sit modersmål. I hverdagen taler hun familiens fællessprog - engelsk, men med far taler hun dansk.  Hun er i gang med en international baccaloreat og vil måske tage tilbage til Danmark, når hun skal på universitetet - og hvad skal hun læse? "Ja, hun overvejer  - siger Hans Christian med et smil - naturligvis at læse til polit på Københavns Universitet".

Gode råd

Du skal tage chancen, når den er der. Vær ikke bange for at sende tydelige signaler ud om, at du gerne vil noget bestemt på din arbejdsplads og grib chancen, når den er der.  Vær også opmærksom på, at uanset hvor spændende det er at blive udstationeret og arbejde i udlandet, så har det konsekvenser for dit danske netværk og det er vigtigt at holde det ved lige, hvis du ønsker at vende tilbage.