"Jeg ville gerne ud og redde naturen i Danmark"

Interview fra 2011 med Charlotte Ralund, cand.scient. i biologi - biolog i Care4Nature

Charlotte Ralund blev færdig som biolog i 2009 efter syv års studier. Og det var meget bevidst, at hun tog sig sin tid. Hun startede på universitetet direkte efter gymnasiet og havde derfor brug for lidt livserfaring samtidig med, at hun syntes, at studielivet var fantastisk. Charlotte Ralund første job er i den lille rådgivningsvirksomhed Care4Nature, hvor hun laver alt fra bekæmpelse af bjørnekløer til strategiarbejde.

"Man skal gøre det, man brænder for"

Mens de fleste af Charlottes venner tog ud at rejse efter gymnasiet, valgte hun i stedet at starte på universitetet og forfølge sin store interesse for biologien. "Jeg synes, at biologi var vildt spændende og havde bare lyst til at lære mere", fortæller hun.

Charlotte Ralund havde ikke gjort sig tanker om, hvad hun ville bruge studierne til, men var først og fremmest motiveret for at dykke ned i faget. "Min tanke har altid været, at man skal gøre det, man brænder for", og Charlotte Ralund havde da heller ikke de store forkromede karriereplaner.

Hun havde også svært ved at se sig selv som 24-årig kandidat og ville derfor gerne have noget livserfaring i løbet af studietiden. Det kræver både seriøse studiejobs og at man ser lidt af verden - "det er de ting du laver undervejs i studiet, der giver dig jobs senere", pointerer Charlotte Ralund.

"Man læser ikke biologi for at få en stor karriere, men fordi man brænder for det."

Charlotte Ralund

Biologistuderende er nørder og ildsjæle

Biologistudiet er ifølge Charlotte Ralund fyldt med ildsjæle. "Man læser ikke biologi for at få en stor karriere, men fordi man brænder for det" fortæller Charlotte, der synes, at det var fantastisk at møde andre mennesker, der også brændte for biologien.

Det der kendetegner biologistuderende er, at de er nogle nørder, men på den fede måde, som Charlotte Ralund udtrykker det. 

Og når man spørger ind til, hvornår interessen for biologien opstod hos Charlotte Ralund, viser det sig, at det går langt tilbage. "Jeg fandt for ikke så lang tid siden en vennebog fra 4. klasse, hvori man skrev livretter og drømmejob. Her havde jeg skrevet, at jeg gerne ville være biolog - altså uden g", fortæller hun og griner.

Studiejob og et større netværk

For Charlotte Ralund har det været vigtigt at have relevante studiejobs undervejs i studierne. Charlotte Ralund har blandt andet været formidler på Danmarks Akvarium. Og selvom det ikke har været direkte knyttet til hendes studiemæssige profil har det givet en faglig selvsikkerhed i bagagen, samt selvfølgelig nogle formidlingsmæssige kompetencer.

Desuden har Charlotte Ralund dyrket sit netværk gennem blandt andet foreninger på studiet. "Man lærte en masse andre studerende at kende, som senere er blevet interessante at kende. De bliver ens kollegaer og kan hjælpe en videre", forklarer Charlotte Ralund og fortsætter "det der med at networke, det er sindssygt vigtigt og jeg bruger det hver dag i mit arbejde."

Identitetskrise

Da Charlotte Ralund i 2009 blev færdig med studierne følte hun sig lidt i en identitetskrise. "Hvad nu - det jeg jo gerne ville var at læse og studere", fortæller hun. På den både blev hendes store motivation og interesse for faget også lidt en hæmsko, da det var en udfordring pludselig at skulle gå fra studielivet til arbejdslivet. Hendes mål havde først og fremmest været at studere og derfor følte hun lidt, at hun skulle genopfinde sig selv.

Det var da heller ikke lige til at finde et job, da Charlotte Ralund blev færdig og derfor blev det en endnu hårdere overgang.

Men Charlotte fik aktiveret sit netværk og spurgte, om hun måtte sende en ansøgning til stifteren af virksomheden Care4Nature, som hun havde mødt i forbindelse med noget foreningsarbejde. De aftalte at mødes over en kop kaffe og efterfølgende ringede Charlotte Ralund og spurgte, om hun måtte starte på prøve. Hun fik derefter overbevist sin kommende chef om, at hun ikke kunne undværes.

"Jeg kan få lov til at nørde med det, jeg elsker, og når jeg går hjem, føler jeg at jeg har gjort en forskel", fortæller Charlotte Ralund om jobbet i Care4Nature, som hun selv kalder et drømmejob.

Bekæmper bjørnekløer

Care4nature er et lille rådgivnings og entreprenør selskab grundlagt i 2008, der blandt andet arbejder med at bekæmpe invasive arter såsom kæmpe bjørnekloen.

Da Charlotte Ralund startede i 2009, var det kun hende og virksomhedens stifter, der var ansat. Derfor har hun fået en funktion i virksomheden, der både inkluderer biologi-opgaver og udvikling af virksomheden.

Charlotte Ralund står for alt lige fra strategiske beslutninger til undervisning af naturpleje for kommuner. Desuden er hun ansvarlig for blandt andet salg, kundekontakt og virksomhedens hjemmeside. Dermed er hun også blevet kastet ud i en masse opgaver, som hun ikke umiddelbart havde forudsætningen for at løse, men som hun har lært hen ad vejen.

"Jeg synes, det er rigtig spændende, men elsker også mange udfordringer", fortæller Charlotte Ralund og fortsætter "alt det jeg laver, kan jeg se har et mål i forhold til biologien. Mit mål, hvor naivt det end lyder, med mit studie var jo at komme ud og gøre en forskel".

Man må gerne bluffe en smule

Charlotte Ralund føler selv, at hun har været proaktiv i forhold til at sikre sig et job i en tid, hvor jobmarkedet var presset og mener derfor også, at nydimitterede skal komme ud over stepperne, hvis de vil sikre sig et job.

Det kan både være i forhold til at bruge sit netværk, men også bare med at tro på sig selv, forklarer Charlotte Ralund. "Der er ikke nogle, der ansætter en der står og kigger ned i jorden. Man bliver jo også ansat på sin personlighed. Folk vil jo gerne ansætte en god kollega", fortæller hun.

Desuden pointerer Charlotte Ralund også, at man gerne må være lidt fræk. "Man bør som minimum ringe folk op og introducere sig selv, men man kan også spørge, om man må komme ud og hilse på og drikke en kop kaffe", fortæller hun.

Charlotte Ralund er dog godt klar over, at det ikke altid er nemt at komme ud som nyuddannet til en virkelighed, som man ikke kender. "Du ved ikke, hvad der forventes af dig. Men man må ranke ryggen og sige, det kan jeg godt. Kaste sig ud i det og måske bluffe en lille smule", fortæller Charlotte, der selv har ranket ryggen og føler, at hun gennem sit arbejde er med til at redde en lille del af naturen i Danmark, hver dag.

OPDATERING: Siden interviewet i 2011 er Charlotte Ralund gået videre fra Care4Nature og arbejder nu ved Faxe Kommune som Vandløbs- og Naturmedarbejder. Se hendes LinkedIn profil her