”Det var ikke en velovervejet erhvervsstrategi, der førte mig til historiestudiet”

Mit studie – dit studie med Bo Lidegaard, ansvarshavende chefredaktør på dagbladet Politiken og KU-alumne fra historie
Interview fra 2012.

Historiestudiet var egentlig ikke Bo Lidegaards første prioritet. Den nuværende chefredaktør for Politiken, Bo Lidegaard, nåede at starte på både kinesisk, litteraturvidenskab og biologi inden han fandt sin plads på historiestudiet på Københavns Universitet i 1979.

Men det stod hurtigt klart, at historie blev det fag, der ramte plet. ”Jeg fik allerede på første år en professor, der var helt utroligt inspirerende og viste et fagligt niveau, som i den grad fik mig op at køre”, fortæller Bo Lidegaard og pointerer, at professoren blev en slags rollemodel og fik Bo til at tænke at ”det her, det vil jeg også kunne”.

Inspirerende og ambitiøse studerende

Ud over at Bo Lidegaard blev mødt af en faglighed, der tiltalte ham, kom han også ind på et studie med en flok inspirerende medstuderende, der var ambitiøse på fagets vegne.

”Folk, der læser historie, er typisk nogle der interesserer sig vildt meget for faget”, fortæller Bo Lidegaard og fortsætter ”faget var dengang i hvert fald præget af en studerende, der brændte for at forstå vores udvikling frem mod der hvor vi er i dag på et niveau, som kun historiestudiet åbner muligheder for”.

Valgte ud fra interessen

Det var da også primært lyst og interesse, der gjorde at Bo Lidegaard valgte historiestudiet. ”Det var ikke en meget velovervejet erhvervsstrategi, der ledte mig til historiestudiet. Jeg valgte udelukkende studie ud fra min interesse”, fortæller chefredaktøren.

Men selvom det ikke var ud fra et karriereperspektiv at han valgte studie, har han alligevel trukket rigtig meget på sin historiebaggrund både i Udenrigsministeriet og Statsministeriet og nu som redaktør, for som han siger til spørgsmålet, om han har kunnet bruge historiestudiet i ministerierne: ”Hele tiden og hver dag. Det er jo en fantastisk baggrund at have. Både i forhold til sagsbehandling, men også i forhold til strategisk og politisk rådgivning”.

Chef for Danmarks største trykte avis

Efter mere end 20 år i ministerierne blev Bo Lidegaard i 2011 udnævnt til ny ansvarshavende chefredaktør for Politiken, der med mere end 400.000 daglige læsere er Danmarks største trykte avis.

Her er han blandt andet ansvarlig for at tegne avisen udadtil. Samtidig fungerer han som skribent på avisen med primær produktion hver dag, og så er han chef og dermed ansvarlig overfor både avisens medarbejdere og bestyrelse. Og så er det både et ansvar og en ære at sidde i spidsen for en avis, der er med til at sætte dagsordenen.

”Det at kunne formidle er utroligt vigtigt”

Og det er nok ikke tilfældigt at Bo Lidegaard havnede i avisverdenen, hvor det handler om at formidle. Gennem både studiet og karrieren har formidling nemlig fyldt rigtig meget, for som Bo siger: ”Det er ikke nok, at man ved eller synes noget, man er også nødt til at kunne forklare andre, hvad det er man ved og synes”.

For Bo Lidegaard har historiestudiet givet en faglig ballast og som et godt råd til de mange studerende, der ikke lige kan se, hvad de skal bruge det de sidder med til, lyder det meget sigende fra Bo Lidegaard: ”Der er ikke noget af det, som jeg har lært på universitetet, som jeg ikke har fået brug for, men der er en hel del jeg ikke har lært, som jeg har haft brug for”.