30 år i ZOO

Mit studie – dit studie med Bengt Holst, videnskabelig direktør i Zoologisk Have og KU-alumne fra biologi
Interview fra 2014

Bengt Holst blev færdig med biologistudiet på KU fredag d. 3. juni 1983 og startede i København Zoologiske Have mandagen efter. 30 år er det indtil nu blevet til som biolog i Danmarks ældste have, hvor han nu bestrider stillingen som videnskabelig direktør. 

”Det var en øjenåbner”
Det var blandt andet en stor forkærlighed for naturen, der i sin tid fik sporet Bengt Holst ind på biologien. I gymnasiet blev dette så fulgt op af en yderst motiverende biologilærer samt en studietur til Læsø, der virkelig blev en øjenåbner for, at det var den vej han ville gå.

For Bengt Holst var det først og fremmest zoologien og dyrenes adfærd, som var interessant, men på biologistudiet måtte han også igennem matematik, fysik og botaniske fag. Fag som i første omgang virkede mere tørre end zoologien, men som Bengt Holst efterfølgende sagtens kunne se var uundværlige. 

De mange forskellige fag inspirerede efterhånden Bengt Holst mere og mere og betød, at han kom ind i en helt ny begrebsverden. ”Det tog mig, jeg ved ikke hvor mange uger at komme igennem de første 10 sider, men så lærer man begrebsverdenen at kende og kommer dermed igennem en bog om hvirvelløse dyr på 500-600 sider”, fortæller han begejstret.

"Det er vokset fra den lille dreng med gummistøvlerne til noget ret stort i dag, og jeg kunne ikke forestille mig at have et bedre job

Bengt Holst

Et akademisk miljø

Bengt Holst satte også stor pris på at blive en del af universitetsmiljøet. Først som ”almindelig” studerende og senere som instruktor, hvor han fik lejlighed til at lære fra sig, til at udbygge sit netværk og måske fik han her lagt kimen til det kommunikerende aspekt, der siden hen har været en stor del af hans karriere. ”Det handler om at fortælle andre om det, så de forstår det, men det handler også om at videreformidle sin egen fascination af feltet”.

Bengt Holsts egen fascination af feltet mærker man tydeligt, når man sidder foran ham i kontoret midt i Zoologisk Have, hvor den ene dyrelyd overdøver den anden. ”Det er vokset fra den lille dreng med gummistøvlerne til noget ret stort i dag, og jeg kunne ikke forestille mig at have et bedre job”, fortæller han og smiler.

Fra teori til praksis
I slutningen af studiet var Bengt Holst overbevist om, at han skulle gå den akademiske vej, men undervejs i specialet, blev han gjort opmærksom på, at ZOO ville oprette en cand.scient-stilling, noget man ikke havde haft før. Selvom han ikke var helt færdig med studiet, blev han ”prikket” og fik af vide, at hvis han også inddrog fugle i sit speciale og gjorde det færdigt til tiden, ville de holde stillingen til ham.

Bengt Holst blev derfor ansat som videnskabelig assistent og fuglekurator i ZOO. En fantastisk spændende, men også meget nervepirrende tid, fordi det nu gjaldt om at hoppe fra teorien ind i praktikkens verden, hvor der både var fokus på fagligheden og på de menneskelige relationer.

I starten drejede arbejdet sig blandt andet om den overordnede forvaltning af dyrebestanden, hvor man var begyndt at anse adfærden som værende ligeså vigtig som maden og sygdomme. Samtidig begyndte Bengt Holst at dyrke relationen til universitetsverdenen for at få forskere og studerende ud og lave forskning. Noget der nu er en integreret del af arbejdet i ZOO’s forretningsområde.

Gå efter det du brænder for
Bengt Holst er som videnskabelig direktør blandt andet ansvarlig for forskningsstrategien og for samarbejdet med andre zoologiske haver rundt om i verden, hvilket er essentielt for København Zoo.

Derfor har der også været en klar rød tråd hos Bengt Holst siden han i sin tid trådte ind på biologistudiet, en tråd der blandt andet har handlet om høj faglighed og gode relationer krydret med en stor portion formidling.

Og spørger man ham om, hvad han selv er gået efter, er han ikke i tvivl. ”Man skal gå efter det, man brænder for, og hvis man gør det, skal man nok få tingene til at virke i sidste ende. Du kan sagtens gå ud og skabe din egen stilling, men man skal være kreativ, knokle videre og tro på, at man har noget at tilbyde samfundet, for det har de fleste af os”.