Tale ved udnævnelse af Jan Leschly

Her følger talen som Lykke Friis holdt i forbindelse med udnævnelsen af Jan Leschly som æresalumne ved Københavns Universitet:


"Kære Jan Leschly,
kære kolleger, studerende og gæster
Kære Lotte Leschly

Lad mig starte med, at vi tager en tur tilbage med tidsmaskine til ’60’erne.

På nogle pæne, snor-lige plæner løber nogle mennesker rundt og slår til en bold med en træ-tingest, mens tilskuerne gumler jordbær.

Vi er naturligvis på Wimbledons legendariske Centre Court.

Og hvad Du – og for den sags skyld nok heller ikke mange andre her i salen vidste – sad en ung gymnasiast og fulgte TV-transmissionen med ærefrygt. Da kommentatoren afslørede, at den danske tennishelt var farmaceut, var sagen afgjort – han skulle da også blive farmaceut. For det var der stil over.

Nogle af Jer har måske allerede gættet det, men den unge gymnasiast var naturligvis den forrige taler.

Hvorfor starter jeg der? Jo, fordi historien illustrerer kernen i alumnetankegangen –

At gøre gamle studerende til rollemodeller for nye studerende
At skabe korpsånd, som selv politiet vil være misundelig over
Og at gøre det, som jeg fik at vide, da jeg i sidste uge havde fornøjelsen af at åbne KU’s kontor på Yale – Think Out of the Classroom.

Hvis vi skal rekruttere de skarpeste hjerner, bør kamp-arenaen ikke begrænses af universitetets tykke middelaldermure.

Det er derfor særdeles passende, at Københavns Universitets første æresalumne indstilles af det farmaceutiske fakultet, der om nogen har formået at opbygge klare alliancer med det omgivende samfund – til glæde for forskningen og for de studerende.

Og ved at komme først, har I endnu engang bevist, at FARMA har god KARMA!

Da vi i KU’s alumneforening, modtog forslaget om, at universitetets første æresalumne – eller Honary citizen, om man vil - skulle være dig, Jan Leschly, var vi heller ikke i tvivl.

For hvad er vores fælles målsætning som universitet? Det er, at kunne konkurrere med de bedste i verden – og det har du, om nogen – oven i købet i to discipliner, tennis og erhvervsliv, bevist ikke er en illusion, selvom man kommer fra Riskov, Ribe eller Ringsted.

Så på den måde fremstår du næsten som symbolet på KU’s samlede strategi om at blive et internationalt topuniversitet, hvis forskere og studerende kan måle sig med verdens spydsspidser!

Og så bor Du oven i købet i HOPETOWN! Det kan da ikke blive smukkere. Ja, for USa-kendere er det lige før Bill Clinton’s klassiske sætning kommer på læberne – I still believe in a place called hope – hans hjemby.

Skal vi nå målet som universitet, er der ingen tvivl om, at vi også må tage ved lære af din målrettethed og din fuldstændig negligering af den Jante-love, der ofte får talenter og stjerner til at stikke piben ind:

Hvornår har I f.eks. sidst hørt en dansker sige: ”Er der noget, der karakteriserer mig, så er det, at jeg aldrig nogensinde har lagt skjul på, hvor vidunderligt dejlig, jeg selv er”!

En dosis af dit konkurrenceinstinkt skal der helt sikkert også til. Selvom du nu betaler prisen på tennisbanen for, at du tidligere har tævet dine sønner – jeg citerer ”som død og helvede, når vi spillede. For jeg ville ikke afgive parti”.

Jeg forstår prisen er en såkaldt ”butt-ups” – Vinderen – læs ofte dine sønner – får lov til at serve hårdt og præcist mod modstanderens bagdel!

Så kære Jan Leschly. Vi på KU er uhyre stolte over, at Du bliver det samlede universitets første æresalumne.

Om ganske få sekunder har jeg fornøjelsen af at overrække dig alumnebeviset - oven i købet på latin. Men vi syntes også, at du skulle have noget andet med hjem.

Som forberedelse til denne seance har jeg naturligvis læst diverse portrætter og her faldt jeg over noget, som også er særdeles rammende for, hvor KU er i dag. Du er nemlig et levende bevis på, at man på én og samme tid godt kan være international og ærkedansk – i modsætning til det nulsumspil, som mange fra politisk hold forsøger at opstille.

Men så jeg godt nok, at du var lidt ”bagud”, når det gælder danske TV-serier. Det sidste du har set er nemlig MATADOR. Og det kan vi jo ikke have –

Så derfor vil jeg nu ikke alene overrække dig beviset, men også TV-serien REJSEHOLDET – også i håb om, at du ofte vil rejse tilbage til FARMA og andre dele af KU.

Så, hvis du vil komme her op...

Og så er det vist Service over! "