11. december: Smid julesulet med Ny Nordisk Hverdagsmad – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Alumni > Julekalender 2017 > Julekalender 2011 > 11. december

11. december: Smid julesulet med Ny Nordisk Hverdagsmad

Alumneforeningen Kubulus har sat fokus på forskningen på KU og bedt en række forskere og en tidligere universitetshistoriker om at fortælle om aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra naturmedicin til nanoscience.

I dagens låge kan du læse om forskningen i Ny Nordisk Hverdagsmad. 

Forskning peger på, at du kan smide en del af de overflødige kilo fra julens smovserier, hvis du spiser efter principperne for Ny Nordisk Hverdagsmad.

Bag resultaterne står Forskningscenter OPUS på LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet. Som en del af OPUS har knap 200 overvægtige personer deltaget i Butiksprojektet under ledelse af lektor Thomas Meinert Larsen. Deltagerne har igennem et halvt år enten spist efter principperne for Ny Nordisk Hverdagsmad eller for 'gennemsnitlig dansk mad'. Under hele forløbet har de hentet alle deres fødevarer gratis på LIFE. Formålet med OPUS Butiksprojektet er at undersøge, hvilken effekt det har på kropsvægt og forebyggelse af vægtrelaterede sygdomme at spise efter principperne for Ny Nordisk Hverdagsmad.

Resultaterne fra midtvejs i forløbet (12 uger) viser, at de der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad i gennemsnit tabte sig dobbelt så meget (3,1 kg) som de der spiste efter den gennemsnitlige danske mad (1,6 kg). Samtidig faldt alle deltageres fedtprocent i løbet af de 12 testuger. Også her kunne man spore det største fald hos gruppen, der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad.

På trods af at resultaterne umiddelbart er positive er det dog svært at sige noget helt konkluderende, før de endelige resultater foreligger. Det interessante er også i højere grad at se, hvordan maden påvirker deltagerne på længere sigt - og herunder om Ny Nordisk Hverdagsmad også har potentiale til at forebygge vægtrelaterede sygdomme.

Så i stedet for at sætte al din lid til Ny Nordisk Hverdagsmad, så er det bedste råd stadig at spare lidt på sovsen og sylten (og sikkert også på snapsen).

De endelige resultater fra OPUS Butiksprojektet forventes at blive offentliggjort i løbet af foråret 2012.

Tekst: Kristian Levring Madsen, OPUS Kommunikation 

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i Kubulus' forskningsjulekalender 2011 møde Inge Kryger, der fortæller om alternative behandlingsformer.